Marcella Zanki

Prirodno kreativna

"Marcelli su rekli da nije lako uspjeti u zanimanju koje je nepravedno uvriježeno kao “muško”. Ona je danas redateljica uspješnih glazbenih spotova i dokumentaraca, a njeni radovi izlažu se u galerijama diljem svijeta."

Redateljica brojnih regionalnih glazbenih spotova i autorica kratkog filma ”Ode to Youth”, objavljenog na Nownessu, video kanalu koji prikazuje samo najbolje iz svjetske kulture te niza dokumentaraca prikazivanih na popularnoj medijskoj platformi Vice. Kao fotografkinja objavljivana je u stranim magazinima, a njezini su radovi izlagani na izložbama diljem Hrvatske, u Trstu, Milanu i New Yorku. Ujedno je i dio švicarkog Phinesta, virtualne galerije posvećene promociji najfinije internacionalne suvremene fotografije, gdje možete i kupiti njezine fotografije.

Tko je Marcella Zanki?

Splićanka koja komunicira putem umjetnosti. Režiserka po profesiji, vizualna umjetnica u duši, koja kroz film i fotografiju prekraja granice stvarnosti i inspirira druge da joj se pridruže. Svjetski putnik, u stalnoj potrazi za novim iskustvima i najboljom verzijom sebe.

Zašto režija?

Oduvijek sam bila izrazito vizualan lik. Režiju sam završila na Dizajnu vizualnih komunikacija u Splitu. Nakon diplome, i nakon što mi je Gibonni dao priliku za prvi samostalni projekt, dobila sam samopouzdanja, uz pozitivne reakcije i publike i kritike. Tu negdje provukla se fotografija, prvo kao hobi, a kasnije, primijećena od stranih magazina i galerija, i kao profesija.

Što znači biti uzor i tko je tebi uzor?

Uzori su važni za razvoj ličnosti, za njima postoji psihološka potreba, osobito u djetinjstvu i mladosti. Izabrati uzora znači usvojiti vrijednosti za koje se ta osoba zalaže. To je osoba koja nadahnjuje i inspirira, od koje želiš nešto naučiti. Meni su prije svega uzor roditelji, pogotovo otac Frane Zanki, uspješan sportaš, legenda podvodnog ribolova, kojim se i danas, sa 67, bavi. Sposoban, optimist s beskrajnim strpljenjem, omiljen, kreativac, inovator, a iznad svega dobar i pošten čovjek od kojega sam sve naučila o životu.

Što za tebe znači uspjeh?

Definicija se mijenja iz faze u fazu. Ponekad je vezana uz karijeru; biti prihvaćena i uvažena umjetnica koja može živjeti od svoje umjetnosti i talenata, u uvijek uzbudljivim projektima. A ponekad je uspjeh vjerovati da nešto mogu, ne odustati, dići se nakon padova. Izbaciti se svako malo iz komfor zone, promijeniti štetnu naviku. Al’, najveći uspjeh bio bi mi da pozitivno inspiriram ljude i ostavim iza sebe svijet ipak malo boljim.

Koje su osobine uspješnih ljudi?

Neprestano izbacivanje iz komfor zone, traženje novih prilika, postavljanje jasnih ostvarivih ciljeva, pronalaženje sreće u uspjehu drugih. Uspješni definiraju sami svoj uspjeh i naporno rade za svoje snove, traže pomoć boljih da bi postali bolji. Novac im nije odgovornost, nego nagrada, empatični su i svjesni da je uspjeh prolazan, a bit’ čovjek je vječno.

Što si željela biti kad si bila dijete?

Uvijek sam izmišljala svoje igre. Slaganje uloga, kostima, lokacija i situacija iz mašte činilo je 90% moje svakodnevnice. Puno kasnije skontala sam da se to zapravo zove režija.

Moto kojim ideš kroz život?

“Expect the best, be prepared for the worst, f*** what others think and do your own thing!”

Što za tebe znači imati loš dan?

Kada nemam samodiscipline. A samodisciplina je sposobnost kontrole emocija i slabosti, opiranje odgađanju i letargiji, žrtvovanje trenutne lijenosti za dugoročno voljenje sebe. Ako nema samodiscipline, taj dan je gubljenje vremena.

Jesi li se do sada susrela s osudom okoline?

S konkretnom osudom okoline ne, ali sam se, kao žena iz maloga grada, morala 200% više truditi da bih se pozicionirala u svom poslu, i još nisam do kraja uspjela! A često vidim da muškarci u sličnoj poziciji brže napreduju i dobivaju šanse. To je prokletstvo žene u “muškim” poslovima na ovim prostorima.

"Oduvijek sam bila izrazito vizualan lik. Kao dijete izmišljala sam svoje igre za prijatelje: slaganje uloga, kostima, lokacija i situacija iz mašte, kasnije sam skontala da se to zapravo zove režija."

A podrška okoline?

Split, a i Hrvatska, zeznute su sredine, teško podržavaju “svoje” u počecima. Podršku obitelji i najbližih prijatelja oduvijek sam imala, ali za podršku okoline trebalo je puno više truda, dokazivanja i priznavanja “izvana”. Roditelji su uvijek tu, čuvaju mi leđa, podržavaju me i vjeruju u mene, na čemu ću im biti vječno zahvalna.

Jesi li se na svojem putu morala čega odreći?

Pamtim gomilu odricanja, prije svega odricanja od honorara. Gomilu besplatnih poslova kako bih došla do jedne prave prilike…

Tvoja prva misao kada se probudiš?

Borba da ne započnem dan gledanjem u mobitel, već kvalitetnim planiranjem, počevši od hrane koju ću unijeti u sebe pa do postavljanja prioriteta u obvezama.

Kako se odnosiš prema preprekama na koje nailaziš?

Sve su bile izvrsna škola da postanem bolja. Bez neuspjeha nema uspjeha, bez pogreški nema učenja, bez padanja nema uzdizanja.

Najteži trenutak koji si do sada doživjela?

Onaj kada kreneš sumnjati u sebe jer se nešto krivo posložilo.

Opiši svoje PrirodnoJa!

Umjetnost i vječno kreativno stvaranje jakih vizuala.

Neostvarene želje i snovi?

Režiranje debitantskog filma, koji je trenutno u fazi pisanja scenarija, i internacionalni agent za režiju i fotografiju… Ali, prvenstveno, osnivanje vlastite obitelji, što više putovanja i ljubavi, održavanje vlastitog mira, konstantna samodisciplina i stvaranje na različitim umjetničkim poljima.

Da imaš mogućnost bilo što na svijetu promijeniti, što bi to bilo?

Pogađa me manjak empatije, višak surovog kapitalizma. Želim što više mentalne higijene, manje religije, besplatno obrazovanje za sve, poticanje rada i kreativnosti, a manje korupcija i primitivne zatucanosti…, više umjetnosti i slobode, manje životnog ropstva, više osviještenosti o očuvanju planete Zemlje, a manje profita.

Pogled na budućnost?

Ostvarenje svih navedenih neostvarenih želja i snova, čim prije…

Što znaš danas, a voljela bi da si znala u prošlosti?

Osamostaljivanje na svim poljima života, iskušavanje drugih sredina, česta putovanja, izlaženje iz komfor zone, red, rad i disciplina, eksperimentiranje s talentima te mentalna higijena, nešto su što sam u prošlosti puno prije trebala iskusiti.

Važnost onoga PrirodnoJa u pojedincu?

PrirodnoJa treba otkriti čim prije kako bi ti život bio ispunjeniji, smisleniji i sretniji.

Tvoja PrirodnoJa poruka onima koji ga još uvijek traže?

Dokle god dovodimo u pitanje sebe i svijet oko sebe, dokle god osvještavamo svoj život, dokle god eksperimentiramo na različitim poljima interesa u životu, radimo u korist svoje sreće i ispunjenja.

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi „kolačiće“ (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku, a više o kolačićima možete pročitati na Više informacija i Pravila o kolačićima.

Prihvaćate li upotrebu ovih kolačića?

Ovi su kolačići potrebni radi osnovnih funkcionalnosti internetske stranice i samim time su uvijek omogućeni. To uključuje spremanje tvojih postavki vezanih uz odabir kolačića, kako bi bile zapamćene prilikom tvojeg ponovnog posjeta ovim internetskim stranicama. 

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi Google Analytics - servis za mjerenje posjećenosti.

Pravila o kolačićima