Noemi Deanne Marcikić

Prirodno sretna

"Noemi je dokaz da se i u najranijem djetinjstvu može odlučiti što se želi, te trudom i zalaganjem to i postići. Već je s 3 godine počela ostvarivati vrhunske rezultate u ritmičkoj gimnastici i baletu, iako to često znači gotovo nimalo vremena za igru."

Poznata uzrečica kaže da u životu nikada nije kasno za pojedine odluke. A sedmogodišnja djevojčica Noemi dokazuje da nije nikada ni prerano, jer ona već od treće godine zna što voli, želi i što ispunjava njezino PrirodnoJa. Predanost kojom se ova mala Zadranka posvećuje ritmičkoj gimnastici te rezultati s domaćih i međunarodnih natjecanja mogli bi poslužiti kao uzor i mnogo zrelijim osobama. I premda trenira po nekoliko sati dnevno, a ostatak dana posvećuje školskim obavezama, pritom ne zaboravlja ono najbitnije za dijete: biti sretna!

Tko je Noemi Deanne Marcikić?

Djevojčica od sedam godina koja voli ritmičku gimnastiku, balet te svaki ples kojega upozna. Od svoje treće godine treniram balet, a od četvrte i ritmiku. Ali, ritmička gimnastika je moja najveća ljubav i najveća okupacija!

Zašto ritmička gimnastika?

Preporučila mi ju je moja profesorica baleta, akademska balerina Vinka Zekić, jer je prepoznala moju gipkost, koordiniranost i eleganciju, i rekla je da se moram izraziti i u ritmičkoj gimnastici. Ona me je prepoznala i podržala, i na tome joj veliko hvala. Danas ne mogu zamisliti svoj dan i život bez treninga. Moja trenerica Nera Krezić isto je nekada trenirala ritmiku, danas je i sutkinja, a sve što znam i sve što sam postigla zahvaljujem njoj. Ona vjeruje u mene, ponekad putujem sama s klubom i s njom na natjecanja, a tome se posebno radujem, jer mi cure znamo se jako lijepo zabaviti! Cure u ovom sportu sve su jako dobre djevojčice, odgojene, disciplirane i zabavne prijateljice!

Šta za tebe znači biti uzor i tko je tebi uzor?

Uzor znači netko tko je uporan u onome čime se bavi, ona osoba koja voli to što radi i ne srami se to pokazati. Moj uzor je Ekaterina Selezneva iz ruskog nacionalnog tima. Upoznala sam je u Zagrebu prije dvije godine na “Aura Cupu”, kada sam i sama osvojila svoju prvu medalju. Ekatarina uvijek ima vrlo visoke ocjene, lijepe kostime i sve vježbe s rekvizitima vrhunski odrađuje.

Što za tebe znači uspjeh?

Za mene uspjeh znači biti sretna, nasmijana i zadovoljna rezultatima u sportu, kao i u cijelom životu.

Koje su osobine uspješnih ljudi?

Znanje, vježba, upornost, neodustajanje i hrabrost.

Što želiš biti kad narasteš?

Želim biti balerina, ritmičarka i plesačica.

Koji je tvoj moto kojim ideš kroz život?

Pleši kao da te nitko ne gleda!

"Od svoje treće godine treniram balet, a od četvrte i ritmiku. Danas ne mogu zamisliti svoj dan i život bez treninga."

Što za tebe znači imati loš dan? Kako on izgleda?

Loš dan za mene je kada mi pred sucima pobjegne rekvizit, ili zaboravim izvesti neki komplicirani element iz nastupa, a koji inače i u snu znam…, i kada dobijem negativne bodove.

Jesi li se do sada susrela s osudom okoline?

Srećom, nisam.

A podrška okoline?

Imam podršku okoline, svi koje znam uz mene su. Mama i tata, bake i djedovi, moji prijatelji, moja učiteljica, cijeli moj razred i moja ravnateljica. Ali najveća podrška su mi cure iz kluba KRG Sirena iz Zadra u kojem treniram. Bez njih ne mogu ni zamisliti izlazak na tapet, jer jedna drugoj pred sam nastup, kao i na treninzima, uvijek dajemo krila i podršku.

Jesi li se na svojem putu morala čega odreći?

Skoro nikada nisam kući, treniram svaki dan po nekoliko sati ritmiku i balet, a sve to odmah nakon škole i produžene nastave u kojoj napišem svu zadaću. Dolazim kući oko devet i pol navečer, a ponekad tek tada, poslije tuširanja i večere, pišem zadaću. Znam učiti i ujutro prije škole. Ponekad knjige nosim i na natjecanja. Jako sam zahvalna svojoj učiteljici što ima razumijevanja za to što me nema u školi. Moram i paziti što jedem. Jako volim papati gotovo sve, a moram malo paziti da to bude zdrava hrana, a ne samo čokoladice i slatkiši!

Prva misao kad se probudiš?

Ne znam za misao, ali odmah se rastegnem, napravim piruetu i krenem u školu!

Kako se odnosiš prema preprekama na koje nailaziš?

Kad naiđem na problem, pomognu mi mama i tata, i onda mi bude lakše jer znam da nisam sama.

Najteži trenutak koji si do sada doživjela?

Najteži trenutak bio mi je kada sam na natjecanju u Sloveniji blokirala i nisam mogla do kraja odraditi svoju cijelu koreografiju. Prvi put ostala sam u suzama na tapetu i nadam se da se to nikada više neće ponoviti.

"Skoro nikada nisam kući, treniram svaki dan po nekoliko sati ritmiku i balet, a sve to odmah nakon škole. Dolazim kući oko devet i pol navečer, a ponekad tek tada pišem zadaću. Znam učiti i ujutro prije škole."

Opiši svoje PrirodnoJa!

Moje PrirodnoJa je moj cijeli život koji znam, jer mi je uvijek prirodan taj osjećaj kada plešem i kada se gibam, jer tada sam najsretnija.

Neostvarene želje i snovi?

Želim donijeti medalju sa svjetskog prvenstva ili Olimpijade i predstavljati svoj rodni grad i Hrvatsku u svijetu.

Da imaš mogućnost bilo što na svijetu promijeniti, što bi to bilo?

Voljela bih da nema ratova i gladne djece.

Pogled na budućnost?

Želim osvojiti još puno medalja. Želim osvojiti pehar, a to ću uspjeti kada usavršim vježbe s rekvizitima. Znam da moram još puno trenirati i raditi, truditi se svakodnevno. Želim biti jedna od najboljih na svijetu i želim jednog dana biti trenerica malim curicama, baš poput moje trenerice!

Što znaš danas, a voljela bi da si znala u prošlosti?

Znam kako moram slušati mamu i tatu puno više!

Koja je važnost onoga PrirodnoJa u pojedincu?

PrirodnoJa je sve ono dobro i pozitivno što si dobio kada si se rodio i trebaš cijeli svoj život raditi na tome dok ne budeš zadovoljan i sretan s tim.

Koja je tvoja PrirodnoJa poruka onima koji ga još uvijek traže?

Možeš biti bilo tko, bilo što, samo budi uporan i ne odustaj nikada od svojih snova! I ne zaboravi biti prirodan kao PrirodnoJa.

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi „kolačiće“ (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku, a više o kolačićima možete pročitati na Više informacija i Pravila o kolačićima.

Prihvaćate li upotrebu ovih kolačića?

Ovi su kolačići potrebni radi osnovnih funkcionalnosti internetske stranice i samim time su uvijek omogućeni. To uključuje spremanje tvojih postavki vezanih uz odabir kolačića, kako bi bile zapamćene prilikom tvojeg ponovnog posjeta ovim internetskim stranicama. 

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi Google Analytics - servis za mjerenje posjećenosti.

Pravila o kolačićima