Diego Leverić

Prirodno munjen

"Diega su u djetinjstvu često zadirkivali radi odabira specifičnog, baroknog, glazbala. Danas je on profesionalni lutnjist koji održava koncerte diljem svijeta."

Prvo što je lutnjist Diego Leverić pitao jest možemo li ga predstaviti imenom Edicole Grevi jer voli anagrame i pod tim pseudonimom gradi svoje umjetničko ime. Studirao je u Italiji gdje je usavršio sviranje lutnje, teorbe i barokne gitare, a danas predaje u školi u Rimu i putuje cijelim svijetom kao solist i kao dio ansambla. Divan je spoj kroz koji se jedna tako vesela, duhovita, i zapravo vrlo svjetovna osoba, Diego, transformira u Edicolea te postaje ambasador nekih minulih vremena, odašiljući pritom poruku koliko se uspješan može biti kada si beskompromisno svoj.

Tko je Diego Leverić?

Diego Leverić je lutnjist koji je radom, i uz mnoga životna odricanja, slijedio svoj san.

Zašto lutnja i barokna glazba?

Barokna glazba je zapravo mene našla, a lutnja je bila ljubav na prvi pogled. Moj prvi sustret s lutnjom bio je na koncertu BaRoMusa u Rovinju, negdje u drugom razredu srednje škole, u lipnju, oko 17 sati… Sjećam se da sam ušao u muzej tijekom koncerta i vidio 14 žica na instrumentu. Od tada pa do danas nije prošao dan da lutnja ne čini dio mog svakodnevnog života.

Šta znači biti uzor i tko je tebi uzor?

Uzor je osoba koja je vrijedna spomena i od koje možeš nešto naučiti. Naprimjer, meni je to moja majka Arijeta, osoba koja je vjerovala u mene kada ni ja sam u sebe nisam vjerovao, osoba koje je potrošila tisuće i tisuće eura za moje lude instrumente i moje školovanje, osoba koja mi je najveći prijatelj.

Što za tebe znači uspjeh?

Uspjeh je kada svakodnevno radiš na sebi ne obazirući se na kritike i na poteškoće na koje nailaziš. Uspjeh je kada sam sebi dokažeš da se radom može dostići ono što si naumio.

Koje su osobine uspješnih ljudi?

Motivacija i upornost.

Što si želio biti kad si bio dijete?

Dok sam bio dijete… smetlar! Želio sam da moj Rovinj bude čist, a onda sam shvatio da bih prvo trebao počistiti vlastitu sobu, ali nije mi išlo. Gubio sam previše vremena na gitari.

Moto kojim ideš kroz život?

Ja sam samo prah u jednoj od galaksija i ne uzimam ništa preozbiljno.

"Svi znamo kako se gleda u našem društvu na glazbenike klasične glazbe. Jedno od najljepših pitanja vezanih za lutnju bilo je: “Kako ide s renesansnom motikom?” Ali ja sam radom, i uz mnoga životna odricanja, slijedio svoj san."

Što za tebe znači imati loš dan?

Loš dan je kad Hrvatska izgubi u finalu svjetskog prvenstva protiv Francuza.

Jesi li se do sada susreo s osudom okoline?

Baš me nikad nisu osudili, ali su me možda ismijavali. Svi znamo kako se gleda u našem društvu na glazbenike klasične glazbe. Jedno od najljepših pitanja vezanih za lutnju bilo je: “Kako ide s renesansnom motikom?”

A podrška okoline?

Podršku ostalih imam sada kada sam uspio izgraditi ime. Ipak, osobito moram izdvojiti “Adris grupu” iz Rovinja koja je uvijek pokazivala interes i podršku za moj rad te gospodina Alojzija Prosolija, vjerojatno prvu osobu u Hrvatskoj koja mi je dala priliku... Ali naravno, najveća i najbitnija podrška su uvijek bili članovi moje obitelji: mama, tata i sestra.

Jesi li se na svojem putu morao čega odreći?

Svakako. Bilo je raznih odricanja. Ekonomskih, ljubavnih, prijateljskih, i tako dalje, i tako dalje…

Prva misao kada se probudiš?

Šta je za doručak?!

Kako se odnosiš prema preprekama na koje nailaziš?

Ne gledam ih, samo ih gazim...

Najteži trenutak koji si do sada doživio?

Razvod braka mojih roditelja.

"Moj prvi sustret s lutnjom bio je na koncertu BaRoMusa u Rovinju, negdje u drugom razredu srednje škole, u lipnju, oko 17 sati… Sjećam se da sam ušao u muzej tijekom koncerta i vidio 14 žica na instrumentu. Od tada pa do danas nije prošao dan da lutnja ne čini dio mog svakodnevnog života."

Najteži trenutak koji si do sada doživio?

Razvod braka mojih roditelja.

Opiši svoje PrirodnoJa!

No pain, no gain!

Neostvarene želje i snovi?

Biti veći od Nikole Tesle... Napraviti nešto za dobrobit čovječanstva.

Da imaš mogućnost bilo što na svijetu promijeniti, što bi to bilo?

Da slatkiši ne debljaju... I da ima manje površnih osoba.

Pogled na budućnost?

Klimatska promjena vremena će nam se osvetiti...

Što znaš danas, a volio bi da si znao u prošlosti?

Da se sa ženama ne može na kraj.

Važnost onoga PrirodnoJa u pojedincu?

Vjera u sebe.

Tvoja PrirodnoJa poruka onima koji ga još uvijek traže?

Ja sam razlog svega što postoji.

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi „kolačiće“ (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku, a više o kolačićima možete pročitati na Više informacija i Pravila o kolačićima.

Prihvaćate li upotrebu ovih kolačića?

Ovi su kolačići potrebni radi osnovnih funkcionalnosti internetske stranice i samim time su uvijek omogućeni. To uključuje spremanje tvojih postavki vezanih uz odabir kolačića, kako bi bile zapamćene prilikom tvojeg ponovnog posjeta ovim internetskim stranicama. 

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi Google Analytics - servis za mjerenje posjećenosti.

Pravila o kolačićima