Dino Škamo

Prirodno veliko dijete

"Općepoznato je da je biti vatrogasac zbilja opasno zanimanje. Za heroja Dinu, koji je spasio mnoge živote, to je ostvarenje sna koje ga ispunjava i čini sretnom osobom."

Dok je Dino Škamo na dužnosti zapovjednika smjene vatrogasne postrojbe u Rijeci, Kvarner je siguran. Dobitnik je nagrade Hrvatske vatrogasne zajednice za iznimnu hrabrost te dokaz da heroji ne postoje samo u filmovima, nego da žive tu među nama. Svi smo s tugom čitali o požaru u bolnici Lopača, zatim o kobnom tradicionalnom novogodišnjem kupanju na riječkim Pećinama 2018. godine... Dino je tada bio prvi na mjestu događaja i spašavao ljudske živote. A to je tek djelić njegova opusa kojemu se, ponajprije zahvaljujući elokventnosti i pribranosti, ne nazire kraj.

Tko je Dino Škamo?

Dino Škamo sretan je čovjek. U braku s Mihaelom Škamo, otac dvoje prekrasne djece, Ivora i Zole. Po zanimanju diplomirani inženjer zaštite od požara, zaposlen u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke od 1993. godine. Počeo kao vatrogasac i u 26 godina operative došao do mjesta zapovjednika smjene. Obožava svoj posao. Svestrana osoba. Uz vatrogastvo, ekstremni sportaš, član muške klape Kastav 25 godina, instruktor ronjenja, instruktor ponašanja požara u zatvorenom prostoru (flashower, backdraft), predavač u vatrogasnoj školi.

Zašto vatrogasac?

Kao dijete učlanio sam se u lokalni DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) i tamo sam zapravo shvatio da je to poziv u kojemu se vidim u budućnosti.

Što znači biti uzor i tko je tebi uzor?

Uzor je za mene svaka osoba koja je nekom svojom individualnom kvalitetom, u određenom trenutku u životu, utjecala na izgradnju mene i moje osobnosti u pozitivnom smjeru. Meni je uzor svatko tko se trudi biti normalan i pošten čovjek.

Što za tebe znači uspjeh?

Ostati normalan u vremenu u kojem živimo.

Koje su osobine uspješnih ljudi?

Skromnost, jednostavnost, pristupačnost, iskrenost, upornost.

Što si želio biti kad si bio dijete?

Profesionalni nogometaš.

Moto kojim ideš kroz život?

Dobro je činiti dobro.

Što za tebe znači imati loš dan?

Test karaktera. Najčešće se više negativnih stvari poklopi u istome danu pa takvim stvarima nastojim davati što manje prostora u svojoj glavi.

Jesi li se do sada susreo s osudom okoline?

Jesam, ali ništa pretjerano ne bih izdvajao. Radi se o klasičnoj ljudskoj zavisti uzrokovanoj uspjesima na raznim životnim poljima; poslovnim, privatnim, sportskim…

"Kada govorimo o prizmi posla, onda uistinu mogu reći da sam tamo gdje trebam biti, jer biti vatrogasac, spašavati imovinu i ljudske živote nešto je što me ispunjava i čini sretnom osobom, a držim da bi svaka osoba trebala, ako je to ikako moguće, raditi ono što uistinu voli."

A podrška okoline?

Uvijek sam imao i imam podršku svoje obitelji!

Jesi li se na svojem putu morao čega odreći?

Jesam. Što se odricanja tiče, ona su sastavni dio svakog uspjeha, te su svakako bila i dio mog puta da bih danas mogao biti tu gdje jesam.

Prva pomisao kad se probudiš?

Carpe diem - iskoristi dan!

Kako se odnosiš prema preprekama na koje nailaziš?

S poštovanjem… Život me naučio sagledavati ih kao svojevrsni test osobnosti u kojem je važno naučiti sve te prepreke što jednostavnije i bezbolnije savladati.

Najteži trenutak koji si do sada doživio?

Gubitak voljenog djeteta nakon svega trinaest dana života…

Opiši svoje PrirodnoJa!

Svestrana osoba koja voli uzrečicu Carpe diem. Volim iskoristiti dan u potpunosti. Kada ga iskorištavam, onda to činim kroz one stvari koje me usrećuju, a to su trenuci provedeni s mojom obitelji. Uz obitelj, tu je moj sportski način života kojeg upražnjavam aktivnostima poput plivanja, trčanja, workouta, ronjenja. Biti fit daje mi super osjećaj na mentalnoj i fizičkoj razini pa tako sve izazove koje mi život postavi nekako lakše savladavam i sagledavam. Dugogodišnji sam član muške klape Kastav s kojom sam obišao, takoreći, cijeli svijet i osvojio brojna priznanja u natjecateljskim fazama. Istovremeno, na račun staža u klapi, u tih 25 godina, povezao sam se s tim ljudima te ih danas sagledavam kao jednu cjelinu koja je, također, u velikoj mjeri utjecala na izgradnju mene i moje osobnosti. Kada govorimo o prizmi posla, onda uistinu mogu reći da sam tamo gdje trebam biti, jer biti vatrogasac, spašavati imovinu i ljudske živote nešto je što me ispunjava i čini sretnom osobom, a držim da bi svaka osoba trebala, ako je to ikako moguće, raditi ono što uistinu voli.

Neostvarene želje i snovi?

Biti profesionalni sportaš.

Da imaš mogućnosti bilo što na svijetu promijeniti, što bi to bilo?

Podariti dug i sretan život kćerkici, koju smo supruga i ja izgubili zbog bolesti.

Pogled na budućnost?

Svrstao bih se u klasu “optimist forever”, iako vrijeme u kojem živim i stvari koje se događaju, i kod nas u Hrvatskoj i u svijetu, ne nude baš neku svijetlu perspektivu. Ali, upravo zbog one klase u koju sam se svrstao, i dalje vjerujem da će na kraju pobijediti dobro, pozitiva i stvari koje nas čine boljima.

Što znaš danas, a volio bi da si znao u prošlosti?

Metodu lakšeg kupovanja stana, s puno manje kreditnog opterećenja.

Važnost onoga PrirodnoJa u pojedincu?

Pa upravo ta spoznaja, da si svjestan da kreacija života i stvari koje ćeš činiti kroz život ovise najviše o tebi samome, osvještava te da činiš što je više moguće onih stvari koje te u načelu čine sretnim i da ne dozvoliš društvu, medijima ili bilo kome drugome da ti govore što bi i kako bi trebao raditi. Spoznaja da uživaš u malim i jednostavnim stvarima, za koje ne trebaju ni slava ni bogatsvo, ni išta tome slično, najveća je dobit, i mislim da je to dobar put da spoznaš svoje PrirodnoJa.

Tvoja PrirodnoJa poruka onima koji ga još uvijek traže?

Morate vjerovati u ono što radite te biti spremni na razne prepreke i izazove na tom putu, ali nikako dozvoliti da vas to zaustavi. S pozitivnim stavom, vjerom u sebe i, naravno, radom, život će vam to vratiti na najbolji mogući način.

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi „kolačiće“ (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku, a više o kolačićima možete pročitati na Više informacija i Pravila o kolačićima.

Prihvaćate li upotrebu ovih kolačića?

Ovi su kolačići potrebni radi osnovnih funkcionalnosti internetske stranice i samim time su uvijek omogućeni. To uključuje spremanje tvojih postavki vezanih uz odabir kolačića, kako bi bile zapamćene prilikom tvojeg ponovnog posjeta ovim internetskim stranicama. 

Internet stranica studena.hr/prirodnoja.hr koristi Google Analytics - servis za mjerenje posjećenosti.

Pravila o kolačićima